Naturvänlig trädgård
Sveriges trädgårdar har tillsammans en yta som motsvarar Blekinges storlek, så det finns stora möjligheter att gemensamt göra skillnad för biologisk mångfald och giftfri miljö där.
För odlingen: sköt jorden. En frisk jord innehåller stora mängder av daggmaskar, mikroorganismer och insekter.
”Di sma under jordi”. J Svampar och bakterier binder näringen i jorden, vilket gör att urlakningen minskar. Jorden luckras också upp av mikrolivet så den blir mjuk och bjuder växterna på ett bra klimat att växa i.
En mekanisk bearbetning som t ex jordfräs hackar sönder maskar, nematoder och svampar och förstör de underjordiska nätverken.
Bekämpningsmedel dödar inte bara det oönskade livet utan även det för oss och naturen nyttiga.
Göd jorden genom att lägga på gräsklipp, andra växtdelar och frisk gödsel. Då vänder mikrolivet ner det i jorden, det blir näringsrik mull och ger tillbaka till det du odlar.
Detta täckmaterial bromsar också ogräs (ogräs är de växter som växer på för oss fel plats!) och bibehåller fukten så man inte behöver vattna så mycket.
Samla regnvatten att vattna med. Det är bättre för odlingen och sparar grundvatten, som det ofta blir brist på nu när torkperioderna blir flera och längre
Gödsla naturligt när det behövs, till exempel med nässelvatten, vallörtsvatten eller guldvatten (urin 1:10)
Biologisk mångfald:
Sätt upp fågelholkar. De är lätta att snickra ihop själv om man vill. Fåglarna är inte så noga med designen. Ett fågelbad uppskattas!
Insektshotell kan man göra gratis genom att borra hål, djupa och i olika dimensioner, i ändan på ett grovt vedträ eller en kapad gren. Populärt! Fäst gärna ett nät några cm framför så hackspettarna väljer en annan matplats. Många solitärbin gillar detta som barnkammare.
Gör äng av en liten – eller större – del av gräsmattan. Ängen ger en biologisk mångfald som människan själv faktiskt format genom århundraden genom att skörda växter att ge till kor, får och getter. De växter som trivs på den magra mark som bildas har lockat fjärilar och andra insekter som lever i symbios med just dessa växter. När ängsmarkerna nu blir allt färre dör dessa insekter och växter om vi inte hjälper till. En äng ska hållas mager, alltså att gräset slås på eftersommaren och det slagna tas bort.
De blommor du odlar kan med fördel vara svenska och inte alltför framodlade för att våra svenska insekter har utvecklats att pollinera just dem.
Planera så det hela året finns nektarproducerande blommor: Krokus, pärlhyacinter, oregano, lavendel, honungrosor – listan är lång.
Städa inte så noga. Lämna en hög ris i ett hörn och låt nässlor finnas någonstans som barnkammare åt nässelfjäril, påfågelsöga m fl. Du kan dessutom plocka av dem till vårens första soppa och använda nässlorna till gödselvatten!
Egentligen är det så enkelt att naturen under årtusendena har format ekosystemen så de fungerat utmärkt tills vi kom in och ändrade det mesta. Om vi använder naturens tjänster för odling m m försiktigt och utan att förgifta den, så kan vi fortsätta leva sida vid sida.
Fortsätt gärna läsa på t ex http:/rikaretradgård.se och andra bra sidor på nätet efter mera information.
Lycka till!
Kommentera